La Cerdanya

La Cerdanya és una vall del Pirineu oriental d'origen glacial. La plana parteix dels 1000m d'alçada i està envoltada de pics que freguen gairebé els 3000m d'alçada. És una vall que les característiques la fan gairebé única a Europa, tant per les dimensions i alçada com per la seva orientació (s'estén d'est a oest). Els seus paisatges són impressionants i molt amplis, disposa de moltes hores de sol i d'una climatologia característica.

Administrativament està molt dividida i això també la fa única. Malgrat ser una vall geogràficament ben delimitada ha estat històricament dividida entre dos estats (l'espanyol i el francès) pel Tractat dels Pirineus (1659), i a més també, dividida entre dues províncies la de Girona i la de Lleida (1833).

Fins a finals del segle XX, la principal activitat econòmica era l'agricultura i la ramaderia, i això va molel·lar el paisatge de La Cerdanya donant-li una varietat de colors i de matisos diferents que es van sumar als ja existents i que encara perdura avui dia. Es pot veure, en la major part de la vall, els camps de conreu de cereals i els prats d'herba poblats de vaques o cavalls hispà-bretons (típics i característics de la comarca). Això la fa ideal per aquelles persones que els agrada el camp, la natura i la muntanya.

Actualment, el turisme ha esdevingut la principal activitat econòmica a La Cerdanya,i això, lligat amb l'evolució tecnològica de la societat en general, ha provocat una millora en els accessos, els equipaments i la oferta de serveis. Fent que hagi esdevingut encara més atractiva tant a l'estiu, per la oferta d'activitats de lleure, com a l'hivern per a la pràctica d'esports d'hivern.