La Cerdanya

La Cerdanya és una vall del Pirineu oriental d’origen glacial. És una vall amb unes característiques úniques a Europa tant per la seva dimensió com per l’alçada en la que es troba. La plana parteix dels 1000 metres d’alçada i està envoltada de pics que freguen els tres mil. Això fa que el seu paisatge sigui d’una amplitud majestuosa. També gràcies a la seva orientació (s’estén d’est a oest) gaudeix de moltes hores de sol i d’una climatologia característica.

Malgrat ser una vall geogràficament ben delimitada ha estat històricament dividida entre dos estats (l’espanyol i el francès) pel Tracat dels Pirineus (1659) i entre dues províncies, la de Girona i la de Lleida, amb la divisió provincial l’any 1833.

Fins a finals del segle XX la principal activitat econòmica ha estat l’agricultura i la ramaderia fet que n’ha modelat el paisatge donant-li colors i matisos diversos segons l’època de l’any en què es visita. La major part de la plana conté camps de conreu i prats d’herba pasturada per un bon contingent de bovins, d’ovins i de cavalls. Això la fa ideal per a aquelles persones que els agrada el camp, la natura i la muntanya.

Avui el turisme n’ha esdevingut la principal activitat econòmica el què ha generat una millora en els accessos, en els equipaments i en l’oferta de serveis en general. Es pot ben dir que La Cerdanya és una vall molt atractiva tant a l’estiu, per l’extensa i variada oferta d’activitats de lleure, com a l’hivern per la pràctica de nombrosos esports d’hivern. Excursions, alpinisme, escalada, vols aerostàtics, a vela o amb motor, pistes d’esquí nòrdic i alpí, pista de gel, piscina climatitzada, aigües termals, esports d’aventura i una gran ventall de serveis en el món de l’hostaleria i la restauració en són un bon exemple.