Puigcerdà

La vila de Puigcerdà és la més poblada de la Cerdanya i també n'és la capital. S'assenta sobre el podium Ceretanum, un turó situat al centre de la comarca i que condiciona la seva característica silueta. A més es troba just al llindar de l'artificial línia divisoria que divideix la Cerdanya entre els dos estats.

Puigcerdà és una activa i vital població amb molts atractius turístics, carrers per passejar i comprar, paisatges idilícs com el seu llac, envoltat de verd a l'estiu, glaçat a l'hivern, i monuments emblemàtics. Alguns d'ells són: la torre del campanar, última reminiscencia de l'antiga església de Santa Maria del s.XIII; les restes de l'antic convent de Sant Domènec que actualment acullen la biblioteca i l'arxiu; l'antiga plaça major, porxada, actualment anomenada plaça Cabrinetty. Però el que més caracteritza la vila és la seva ubicació al centre de la comarca i les impressionants vistes que hom pot gaudir tant de tota la plana com de les muntanyes que l’envolten.

La vila, fundada el 1178 per Alfons I per esdevenir la nova capital del comptat de Cerdanya, va ser una de les poblacions més grans de Catalunya durant la baixa edat mitjana, quan era coneguda per la seva pròspera indústria tèxtil. Una altra de les activitats principals és el seu comerç que es va veure afavorit amb l’arribada del primer turisme al darrer terç del segle XIX i del ferrocarril a partir dels anys vint.

Puigcerdà compta amb esdeveniments únics com la Fira-concurs de cavall pirinenc català que se celebra el novembre i que és, sense cap mena de dubtes, una de les més importants de l’estat espanyol tant per la qualitat dels exemplars que s’hi poden veure com pel nombre de caps que s’hi exposen; la Festa de l’Estany, a l’agost, amb una lluïda desfilada de carrosses i un impressionant espectacle de focs d’artifici o la Festa del Campanar, al setembre, que amb la màgia i l’esclat de focs artificials il·lumina l’element més característic de l’sky-line de la població.

Pels amants dels esports hi ha un poliesportiu amb equipaments de primer ordre. Gimnàs, pistes de tennis o de pàdel, piscina exterior i climatitzada amb jacuzzi, camp de fútbol, pista de bàsquet i de fútbol sala o o la pista de gel, seu del Club Gel Puigcerdà, equip d’hochey amb una llarga trajectòria i molts títols aconseguits a nivell estatal i on, des de fa uns anys, també s’hi pot practicar Curling.