Puigcerdà

La vila de Puigcerdà és la més poblada de la Cerdanya i també n'és la capital. S'assenta sobre el podium Ceretanum, un turó situat al centre de la comarca i que condiciona la seva característica silueta. A més es troba just al llindar de l'artificial línia divisoria que divideix la Cerdanya entre els dos estats.

Puigcerdà és una activa i vital població amb molts atractius turístics, carrers per passejar i comprar, paisatges idilícs com el seu llac, envoltat de verd a l'estiu, glaçat a l'hivern, i monuments emblemàtics. Alguns d'ells són: la torre del campanar, última reminiscencia de l'antiga església de Santa Maria del s.XIII; les restes de l'antic convent de Sant Domènec que actualment acullen la biblioteca i l'arxiu; l'antiga plaça major, porxada, actualment anomenada plaça Cabrinetty. Però el que més caracteritza la vila es la seva ubicació central en una comarca geogràfica com la Cerdanya i les impressionants vistes a les muntanyes que l'envolten.

La vila va ser fundada el 1178 per Alfons I per esdevenir la nova capital del comptat de Cerdanya. Va ser una de les poblacions més grans de Catalunya durant la baixa edat mitjana. Durant segles l'activitat principal de Puigcerdà ha sigut el comerç, que es va veure afavorit amb l'arribada del primer turisme a finals del segle XIX i la del ferrocarril a principis del segle passat.

Puigderà compta amb esdeveniments únics com la fira de bestiar equí que es celebra al novembre i és una de les mes importants del país; la festa de l'estany, amb desfilada de carrosses, i la festa del campanar, ambdues a l'estiu.

Pels amants dels esports, hi ha un club esportiu amb bons equipaments, com la pista de gel, seu del Club Gel Puigcerdà, l'equip de hockey amb una llarga trajectoria i molts títols aconseguits a nivell estatal.